Terugleveren

Zelf elektriciteit opwekken

Steeds meer mensen wekken zelf (een deel van) hun eigen elektriciteitsverbruik op. Bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen. De ontwikkelingen op dit gebied gaan dan ook ontzettend snel. Naast het feit dat het bijzonder duurzaam is, is het voor veel mensen ook financieel aantrekkelijk om zelf elektriciteit op te wekken. Veel klanten van Qwint Energie beschikken inmiddels over eigen zonnepanelen en we leggen dan ook graag even uit wat dit concreet betekent voor uw energiefactuur.

Salderen

De stroom die u thuis opwekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen, kunt u direct gebruiken. Schijnt overdag de zon en heeft u het koffiezetapparaat aanstaan? Dan wordt uw kopje koffie op dat moment gezet met zonne-energie. Stroom is echter een product dat u niet kunt opslaan. Dus bent u niet thuis als de zon schijnt en de panelen wekken wel stroom op? Dan wordt deze stroom op het openbare net geplaatst, zodat iemand anders op dat moment koffie kan zetten met uw zonne-energie.
U hebt echter wel recht op alle stroom die u zelf opwekt. Daarom mag u op jaarbasis alle opgewekte en alle verbruikte elektriciteit tegen elkaar wegstrepen. Dat noemen we salderen. 

Qwint en salderen

Bij Qwint Energie mogen klanten 100% salderen. Dit houdt in, dat ze maximaal mogen salderen wat ze daadwerkelijk hebben verbruikt. Hierbij maakt het niet uit of er een enkel of dubbel telwerk op de elektriciteitsmeter zit.

Voorwaarden salderen
1. Alleen kleinverbruikaansluitingen (tot 3 x 80 ampère) mogen salderen. De meeste huishoudens beschikken over zo’n kleinverbruik aansluiting. Wilt u zeker weten welke aansluiting u hebt? Vraag het uw energieleverancier.
2. De netbeheerder moet op de hoogte worden gebracht. De klant is zelf verantwoordelijk voor de registratie van zijn opwekinstallatie. Dit kan eenvoudig in 3 stappen via www.energieleveren.nl.

Uw energierekening bij eigen opwek

U betaalt alleen uw netto verbruik per jaar. Heeft u meer elektriciteit teruggeleverd dan verbruikt, dan ontvangt u voor de teruggeleverde elektriciteit ná saldering een vergoeding. Deze komt overeen met het in uw contract geldende netto leveringstarief. Bij een dubbel telwerk heeft Qwint Energie ervoor gekozen om per telwerk het verbruik te salderen. Hierbij hanteert Qwint Energie de netto leveringstarieven per telwerk (hoog/laag). Qwint Energie kan niet bepalen hoeveel er wordt opgewekt, alleen hoeveel energie er wordt geleverd en wordt teruggeleverd.

Rekenvoorbeeld

Stel, u heeft een energiecontract met een afgesproken tarief van 6 cent per kWh
(€ 0,06), exclusief energiebelasting en btw.  

Situatie 1: U verbruikt meer dan dat u opwekt
Qwint levert                  3500 kWh  
U wekt op                     1500 kWh  -
Te betalen:                   2000 kWh x € 0.06 per kWh = € 120,-
Hierover betaalt u nog energiebelasting en btw.

Situatie 2: U wekt meer op dan dat u verbruikt
Qwint levert                  1500 kWh
U wekt op                     3500 kWh -
Te ontvangen:            -/- 2000 kWh x € 0.06 per kWh = € 120,-
U betaalt hierover geen energiebelasting en btw.

Wilt u meer weten over salderen en terugleveren? Neem dan contact met ons op via info@qwint.nl